تحولی ضروری از ارزشیابی کمی و آنی به ارزشیابی مستمر و توصیفی

تحولی ضروری از ارزشیابی کمی و آنی به ارزشیابی مستمر و توصیفی

زمان مورد نیاز برای مطالعه ۱ دقیقه

به قلم امیررضا خوشدل

دسته بندی : مقالات
تاریخ انتشار : 04 / 02 / 1402

توضیحات

برای یک معلم حرفه ای ، ارزشیابی ، یکی از مهمترین بخش های فرایند آموزش است ، زیرا در فرایند ارزشیابیست که بازخورد های لازم را از دانش آموز و فرایند یاگیری او اخذ می کند و می تواند او را در نقشه ی آموزشی جا نمایی کرده و فاصله اش را تا اهداف پیش بینی شده ، مشخص کرده و برای ادامه آموزش طراحی و تصمیم گیری کند .
معلمان توانمند می دانند که با توجه به هوش های متنوعی که برای نوع بشر تعریف و شناخته شده است ، ممکن است هر دانش آموز صاحب یکی یا چند هوش از انواع آن باشد که الزاما با همکلاسی هایش تطبیق نداشته و لذا تنوع در یادگیری و زمان آن وجود خواهد داشت .
معلمان با تجربه می دانند که بهترین روال برای ارزیابی عملکرد دانش آموز ، ارزشیابی مستمر و متنوع از فرایند یادگیری است .
معمولا این ارزشیابی ها در قالب موارد زیر انجام می شود و چنانچه محصول آن به موقع به والدین و دانش آموزان منتقل شود ، فرصت تدبیر مناسب تر برای بهبود عملکرد فراهم می شود .
دو دهه پیش دلسوزان تعلیم و تربیت پیشنهاد تغییر آزمون های مدارس با نتایج کمی به کیفی را دادند و به اجرا گذاشته شد اما متاسفانه با ناقص عمل شدن آن ، این کار مهم ابتر ماند .
تغییر ملاک های کمی به عبارات هایی که جامع و کامل نیستند ( مثل خوب ، متوسط ، نیازمند تلاش و … ) باعث شد مجددا والدین به دنبال تبدیل و رمز گشایی عدد از این واژه ها باشند و مثلا متوسط را برابر نمره ای بین 13 تا 17 تفسیر کنند .
اما بعضی دلسوزان ، از این اتفاق دلسرد نشدند و با تکمیل و اصلاح روند به بازخوردهای توصیفی روی آوردند تا وضعیت هر دانش آموز در هر عنوان بهتر مشخص شود . ( به عنوان مثال در مورد مفهوم جمع : مفهوم جمع را می داند . در هنگتم محاسبه دقت لازم را ندارد . بهتر است در مورد ارزش مکانی عدد بیشتر کار کند و جمع را در جدول ارزش مکانی نیز تمرین نماید )

جمع بندی اینکه :
۱. ” فرایند ارزشیابی” در دبستان ها ، اتفاقی ” آنی” نیست و به مرور و به صورت “مستمر” صورت می پذیرد .
۲. ارزشیابی ها معمولا به صورت ” ترکیبی” انجام می‌شود تا همه جوره توانمندی‌های عزیزان رصد و ثبت شود .
۳. روش‌های عمده در ارزشیابی مستمر شامل :
الف – عینی ( مبتنی بر کیفیت و کمیت حضور و فعالیت دانش آموز)
ب – شفاهی
ج – مکتوب شامل چند سواله یا تک سواله
۴. ارزشیابی های ایستگاهی بین ترم یا پایان ترم قطعا ” تنها ملاک” گزارش‌های تحصیلی ارزشیابی پایانی نخواهد بود.
۵. بیش از دو دهه است در دبستان ها چنین روشی اعمال می شود تا اضطراب عزیزان کاهش یابد و پدیده‌ی “دانش‌آموزِ شب امتحانی” پرورش نیابد .
۶. هدف از برگزاری آزمون‌های پایانی ، مچ گیری از بچه ها نیست بلکه مقرر است مختصات توانمندی‌های آموزشی آنان با این ارزیابی نهایی معلوم شود .
این مهم کمک شایانی به دانش‌آموزان و معلمانشان می‌کند تا با برنامه ریزی و هدف گذاری تکمیلی، در کسب موفقیت تسریع ایجاد شود .
۷. فرایند آموزش شامل کسب اطلاعات ، به کارگیری و تبدیل آن به دانش، کسب مهارت حل مسئله ، کسب روحیه پژوهشی ، و سایر مهارت های اساسی است

به قلم امیررضا خوشدل

مقالات مرتبط

آموزش مهارت‌های زندگی به کودکان دبستانی (۱۰ مهارت اصلی)

آماده‌کردن فرزندانمان برای انجام مهارت‌های مهم زندگی، جنبه‌ای اساسی از بزرگسالی است. همه ما، می‌خواهیم فرزندانمان از بقیه پیشی بگیرند و در بازی زندگی موفق شوند؛ اما، چه چیزهایی باید به آن‌ها آموزش دهیم و چگونه؟ با آموزش مهارت ‌های زندگی به کودکان دبستانی، مانند حل مسئله، تصمیم‌گیری و ارتباط موثر به کودکان دبستانی، آن‌ها […]
02 / 04 / 1403

مدارک لازم و ضروری برای ثبت نام کلاس اول دبستان+ شرایط لازم

در حدود سن شش‌سالگی، یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین مراحل زندگی هر فرد آغاز خواهد شد: ورود به مدرسه. در این دوره، دروازه دنیای یادگیری و علم به روی کودک گشوده می‌شود و او برای نخستین‌بار طعم شیرین آموختن را تجربه می‌کند. انتخاب مدرسه مناسب، تکمیل مدارک لازم برای ثبت نام کلاس اول و آماده‌سازی […]
21 / 03 / 1403

معرفی انواع اختلال یادگیری در کودکان ابتدایی+ علائم و نشانه‌ها

اختلالات یادگیری، می‌توانند کودکان را به طرق مختلف و با درجات متفاوتی تحت‌تاثیر قرار دهند. برخی از کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری، ممکن است با مهارت‌های خاصی مانند خواندن یا ریاضی مشکل داشته باشند. درحالی‌که، برخی دیگر ممکن است در یادگیری و پردازش اطلاعات به‌طورکلی دارای مشکل باشند. انواع اختلال یادگیری در کودکان ابتدایی، می‌تواند […]
17 / 03 / 1403